ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΚΑΙ
ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΚΑΙ
ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΩΝ
=========

1. Το φαρμακείο πρέπει να το λειτουργεί ο ΑΔΕΙΟΥΧΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ και όχι άλλο άτομο είτε αυτό είναι φαρμακοποιός, είτε βοηθός φαρμακείου.
Το κάθε φαρμακείο έχει λάβει άδεια λειτουργίας από το κράτος να λειτουργεί από ένα και μόνο πτυχιούχο φαρμακοποιό, του οποίου το όνομα είναι γραμμένο στην επιγραφή του φαρμακείου.
Ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει στην μπλούζα του ΚΟΝΚΑΡΔΑ που αναγράφει το όνομα του και την ιδιότητα του δηλαδή γράφει «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ».
Οι βοηθοί φαρμακείου έχουν στην μπλούζα τους κονκάρδα που γράφει «ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ», αλλά τις περισσότερες φορές ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΚΟΝΚΑΡΔΑ.
Εάν ο φαρμακοποιός έχει κάνει περισσότερες σπουδές και έχει πάρει περισσότερα πτυχία όπως διδακτορικό, τότε η κονκάρδα του γράφει «ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ».
 
ΓΙ’ ΑΥΤΟ: 
Δεν αγοράζουμε φάρμακα, καλλυντικά και παραφάρμακα από φαρμακεία που έχουν ως πωλητές «βοηθούς φαρμακείου» ή από φαρμακεία που τα λειτουργούν άτομα άλλα από τον ΑΔΕΙΟΥΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ, του οποίου το όνομα είναι γραμμένο στην ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.
 Από το πλήθος των φαρμακείων προτιμούμε πάντα το φαρμακείο που το διευθύνει φαρμακοποιός, που έχει κάνει περισσότερες σπουδές στο γνωστικό πεδιο της επιστήμης της φαρμακευτικής και είναι «ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» ή άλλου Πανεπιστημίου.
Έτσι κοιτούμε στην επιγραφή του φαρμακείου να δούμε ποιος είναι ο αδειούχος φαρμακοποιός που διευθύνει το φαρμακείο και εν συνεχεία προσέχουμε, εάν το άτομο που θα μας εξυπηρετήσει έχει στην μπλούζα του κονκάρδα, που να αναγράφει το όνομα που διαβάσαμε στην επιγραφή του φαρμακείου.
Επίσης, κοιτούμε εάν στην κονκάρδα της μπλούζας αναγράφεται η ιδιότητα «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ», και εάν ο φαρμακοποιός έχει περισσότερους πανεπιστημιακούς τίτλους, όπως το να είναι «ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» κ.λ.π..
Εάν είναι να εξυπηρετηθούμε από φαρμακοποιό που δεν είναι ο αδειούχος, ή να εξυπηρετηθούμε από βοηθό φαρμακείου, τότε καλό είναι να αποχωρούμε δίχως να διαπραγματευτούμε με τους αναρμόδιους υπαλλήλους την υγεία μας.  

Το πολυτιμότερο αγαθό ενός ανθρώπου είναι η υγεία του. Για αυτό όταν αρρωστήσουμε πάμε στον καλύτερο ιατρό και στον καλύτερο φαρμακοποιό.
Στο φαρμακοποιό εμπιστευόμαστε την υγεία μας.
Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και θεωρούν ότι καλύτερο είναι το φαρμακείο που έχει ποιο πολλά καλλυντικά, ή τις πιο πολλές αφίσες, ή τις ποιο όμορφες ή sexy πωλήτριες - βοηθούς φαρμακείου, ή τον ποιο δουλοπρεπή & γλύφτη φαρμακοποιό, ή τα ποιο φθηνά καλλυντικά (τα οποία για να είναι φθηνότερα, ενδεχομένως να είναι ελαττωματικές-προβληματικές παρτίδες προϊόντων ή προϊόντα «μαϊμού» κ.λ.π.). 

 
2. Δεν παρασυρόμαστε από οικονομικές προσφορές προϊόντων σε e-shop ή σε φυσικά φαρμακεία, καθότι εκπτώσεις μεγαλύτερες του 3% (του τοις εκατό), πιθανόν υποκρύπτουν ελαττωματικές – προβληματικές παρτίδες επώνυμων προϊόντων ή προϊόντα «μαϊμού» κ.λ.π.. 
Η παροιμία λέει "Το φθηνό κρέας, τα σκυλιά το τρώνε". 

Προτιμούμε προϊόντα που μας συσταίνει ο ΑΔΕΙΟΥΧΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ (κοίτα πιο πάνω την πρώτη παράγραφο) και τα οποία δεν αποκλίνουν περισσότερο από 3% από την τιμή του προϊόντος στο διπλανό συνοικιακό μας φαρμακείο. Γι’ αυτό να προτιμάτε πάντα το κοντινότερο συνοικιακό σας φαρμακείο, παρά το μακρινό απρόσωπο φαρμακείο με τις προσφορές.
Τα φαρμακεία αποτελούν μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για αυτό η Ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια Ελληνική Νομοθεσία τα έχει ομοιόμορφα σκορπίσει σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας και δεν επιτρέπεται να ανοίξει ανεξέλεγκτος αριθμός φαρμακείων σε κάθε πόλη, χωριό κ.λ.π.. Έτσι το διπλανό σας, συνοικιακό φαρμακείο, που δεν ανήκει σε αλυσίδα φαρμακείων, και που δεν έχει εξαγοραστεί (εν μέρει ή στο σύνολο) από άλλη μεγάλη επιχείρηση, αποτελεί το καλύτερο φαρμακείο για τις αγορές σας. Αυτό συμβαίνει, καθότι ο υπεύθυνος αδειούχος φαρμακοποιός (κοίτα πιο πάνω την πρώτη παράγραφο) ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε μέρος αναπόσπαστο της γειτονιάς που ανήκετε και εσείς, και που τον βλέπετε καθημερινά, και έτσι δεν θα διανοηθεί ποτέ να ριψοκινδυνεύσει να σας πουλήσει ελλαττωματικό προϊόν ή προϊόν μαϊμού κ.λ.π., σε αντίθεση με ένα απρόσωπο κεντρικό φαρμακείο που δεν γνωρίζει προσωπικά τους πελάτες του, και που λόγω των υψηλότερων λειτουργικών του εξόδων, ενδεχομένως θα ριψοκινδυνεύσει τα πάντα προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του. Δηλαδή, προτιμούμε τα φαρμακεία ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και όχι τα φαρμακεία ΕΤΑΙΡΙΕΣ (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ.)  


 3, Μην θεωρείται ποτέ καλό το φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός ή ο βοηθός φαρμακείου, πρόθυμα θα θελήσει να υποκαταστήσει τον ιατρό, θα κάνει διάγνωση και θα σας προτείνει θεραπεία, θέλοντας να σας πουλήσει ευχερώς φάρμακα και παραφάρμακα (βιταμίνες, καλλυντικά κ.λ.π.). Ακόμη χειρότερο, είναι το φαρμακείο όπου θα σας πουλήσουν ευχερώς φάρμακα δίχως ιατρική συνταγή, μόνο και μόνο επειδή εσείς το ζητήσατε με αυτοδιάγνωση που κάνατε.
Το φάρμακο ως γνωστόν, δεν αποτελεί ένα καταναλωτικό αγαθό, όπως είναι τα υποδήματα ή τα αναψυκτικά. Τα φάρμακα είναι σωτήρια για τους ασθενείς, που τα έχουν ανάγκη, και δηλητήρια για τα άτομα, που τα λαμβάνουν δίχως να τα χρειάζονται.
Το αν κάποιος χρειάζεται ένα φάρμακο το κρίνει ο θεράπων ιατρός και το χορηγεί ο φαρμακοποιός με τα χέρια του κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Δεν τα χορηγεί οποιοσδήποτε έμπορος, ούτε τα αγοράζει ο ασθενής με δική του πρωτοβουλία και κατά την κρίση του. Η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής ορίζεται από τον θεράποντα ιατρό, για αυτό σε όλες τις ιατρικές συνταγές συνταγογραφείται η απαιτούμενη ποσότητα φαρμάκων, και ο ασθενής απευθύνεται στον φαρμακοποιό για να εκτελέσει την ιατρική συνταγή μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (συνήθως εντός λίγων ωρών από την συνταγογράφηση). Οι ιατρικές συνταγές είναι όλες έγγραφες και φέρουν σφραγίδα του θεράποντα ιατρού, καθώς και ημερομηνία συνταγογράφησης, και αναγράφουν το όνομα και το ΑΜΚΑ του ασθενή.
Στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του, ο φαρμακοποιός έχει να ελέγχει την συνάφεια της διάγνωσης και των φαρμάκων της συνταγής, και σε περίπτωση που διαπιστώσει κάτι "στραβό" επικοινωνεί με τον ιατρό για την διευθέτηση του θέματος. Επίσης ο φαρμακοποιός δίνει συμβουλές στον ασθενή για τον τρόπο χορήγησης - λήψης των φαρμάκων, και πληροφορίες για τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που ήδη λαμβάνει ο ασθενής και για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να παρουσιασθούν. Εν ολίγοις ο φαρμακοποιός πρέπει να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και να συμπληρώνει το έργο του ιατρού και ΟΧΙ να τον υποκαθιστά.
ΓΙ' ΑΥΤΟ:
α) πρέπει να επιλέγουμε φαρμακεία, που ανήκουν και τα διευθύνουν φαρμακοποιοί με διδακτορικές σπουδές (δηλαδή είναι ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών ή άλλων πανεπιστημίων).
β) Επίσης, αποφεύγουμε τα φαρμακεία στα οποία, αντί του διευθύνοντα φαρμακοποιού τα λειτουργεί βοηθός φαρμακείου.

Ο βοηθός φαρμακείου δεν έχει το δικαίωμα, ούτε τις γνώσεις να εκτελεί συνταγές, ούτε δικαιούται να εκφέρει γνώμη για φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα (καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες κ.λ.π.). Η αρμοδιότητα και οι γνώσεις του βοηθού φαρμακείου περιορίζονται στο να εκτελεί τις εντολές του αδειούχου φαρμακοποιού ΠΑΡΟΥΣΙΑ του αδειούχου ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ, καθώς και η διατήρηση της καθαριότητας του φαρμακείου.
ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ, Ο/Η ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ.
Δυστυχώς πολλοί ασθενείς πέφτουν συχνότατα θύματα τέτοιων παράνομων και απαράδεκτων καταστάσεων, όπου ο αδειούχος φαρμακοποιός λείπει και τον αντικαθιστά βοηθός φαρμακείου, που παριστάνει τον φαρμακοποιό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αφελών ασθενών.  

 
  -------------------------------
Παράδειγμα υποδειγματικού φαρμακείου


ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Βίκτωρα Γ. Παπαγιαννόπουλου
Φαρμακοποιού
Διδάκτωρα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σπουδές:
1. Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης (1988) της οποίας υπήρξε και σημαιοφόρος, 
2. Πτυχιούχος Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992), 
3. Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), 
4. Κάτοχος Μ.Δ.Ε. "Καλλυντικά – Κοσμητολογία" στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997), και 
5. Κάτοχος Διδακτορικού τίτλου σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001).


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
 Οδός Ιοκάστης 65 & Πλαστήρα 30, Ν. Ζωγράφου, Τηλ. 210-7718687
Δίπλα στην ΤΟΜΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Κρίνων 24 & Πλαστήρα 17) και έναντι τέρματος λεωφορείων 220, 221, 235, 250, Ε90.
Δυνατότητα parking.
ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΟΠΥΥ & ΠΕΔΥ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων.

ΩΡΑΡΙΟ:
 
Δευτέρα & Τετάρτη: 8:00 - 14:30

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή:
 8:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00 (κατά το χειμερινό ωράριο)
ή 
8:00 - 14:00 και 17:30 - 20:30
(κατά το θερινό ωράριο).

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210-7718687.

 
 


ΝΕΑ
Η 1η ΤΟΜΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, δίπλα στο φαρμακείο του Δρ. Βίκτωρα Γ. Παπαγιαννόπουλου
Ποιο άνετη και εύκολη γίνεται από σήμερα η εξυπηρέτηση των ασθενών στο Ζωγράφου στην Αθήνα.
Δίπλα στο φαρμακείο του Δρ. Βίκτωρα Γ. Παπαγιαννόπουλου ξεκίνησε να λειτουργεί η 1η ΤΟ.Μ.Υ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ. 
Η 1η ΤΟΜΥ ΖΩΓΤΡΑΦΟΥ βρίσκεται στην οδό Πλαστήρα 17 & Κρίνων 24, δίπλα στο φαρμακείο που βρίσκεται στην οδό Πλαστήρα 30 & Ιοκάστης 65, στο Νέο Ζωγράφου, έναντι τέρματος λεωφορείων 220, 221, 235, 250, Ε90.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΙΛΙΣΙΑ & ΓΟΥΔΙ.
Το Φαρμακείο δεν είναι εμπορικό καταστημα, αλλά πρότυπο επιστημονικό Φαρμακείο. 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας. Τηλεφωνήστε μας ή στείλετε μας μήνυμα από την ακόλουθη φόρμα.
Διεύθυνση επικοινωνίας

info@vipapharm.gr  

Τηλ./Φαξ: +30 210 77 18 687

Ιοκάστης 65 & Πλαστήρα 30, Ν. Ζωγράφου, 157 72, Αθήνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Copyright © 2017 VIPAPHARM